tag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post683593556163715639..comments2024-03-27T15:32:14.769+01:00Comments on Donoszę uprzejmie...: 1931moje-waterloohttp://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-10277755039079288282014-10-07T22:07:46.391+02:002014-10-07T22:07:46.391+02:00Prezes lubi.Prezes lubi.moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-69517201550716019642014-10-07T21:02:21.281+02:002014-10-07T21:02:21.281+02:00Być może jak już znowu będę mieć kuchnię to równie...Być może jak już znowu będę mieć kuchnię to również detal zacznie być istotny, istnieje takie prawdopodobieństwo. Jednak to niestety nie będzie szybko.demirjahttp://demirja.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-78448971549303506362014-10-07T20:28:52.517+02:002014-10-07T20:28:52.517+02:00Na słodko są u nas lubiane najmniej.Na słodko są u nas lubiane najmniej.dorahttps://www.blogger.com/profile/03666031694242388361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-69315318174435148642014-10-07T20:13:50.904+02:002014-10-07T20:13:50.904+02:00Kiedyś robiłam jeszcze takie z serem białym, troch...Kiedyś robiłam jeszcze takie z serem białym, trochę jak leniwe. Było bardzo mięciutkie i przyjemne.moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-55674776919707550252014-10-07T18:41:51.204+02:002014-10-07T18:41:51.204+02:00Co człowiek to inne ciasto pierogowe:))
Ja wrzuca...Co człowiek to inne ciasto pierogowe:))<br /><br />Ja wrzucam mąkę do miski, ostatnimi czasy jest to mix mąk,np. pełnoziarnistej,kukurydzianej,orkiszowej, żytniej czy co tam mam pod ręką.<br /> Podlewam bardzo ciepłą wodą, dodaję jajo, mieszam łychą, później zagniatam, dźgam paluchem, żeby sprawdzić sprężystość i miękkość, jak ładnie miękko wraca jest ok:) <br /><br />Ponoć wypada lekko posolić, ja nie solę, tudzież odstawić na chwilę by odpoczęło.Lekko obsypane maką i przykryte by nie wysychało.dorahttps://www.blogger.com/profile/03666031694242388361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-3508416537918174682014-10-07T17:24:40.565+02:002014-10-07T17:24:40.565+02:00O, proszę! Człowiek, który zadaje pytanie, zawsze ...O, proszę! Człowiek, który zadaje pytanie, zawsze otrzymuje odpowiedź.<br />Dzięki, Dorotko :)moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-71608484564090082562014-10-07T16:58:53.891+02:002014-10-07T16:58:53.891+02:00Ciasto:
trzy szklanki (porcje) mąki
szklanka (porc...Ciasto:<br />trzy szklanki (porcje) mąki<br />szklanka (porcja) wrzątku<br />2 łyżki oleju<br /><br />zagniatamy umiejętnie, coby się nie poparzyć<br />miodzio - miodzio do imentu<br /><br />polecam<br />najlepsze z najlepszychDorotheahttps://www.blogger.com/profile/00969484582401400587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-76220185011288214682014-10-07T16:22:25.823+02:002014-10-07T16:22:25.823+02:00Też tak kiedyś robiłam, ale teraz preferuję działa...Też tak kiedyś robiłam, ale teraz preferuję działalność manufakturową, nawet jeśli jestem do tego sama. I te pierogarki sobie kupiłam. Szybciej nie jest, ale za to pierożki jeden w jeden równiutkie, kształtne i śliczne. Im jestem starsza, tym bardziej mi na tym zależy. Nie wiem czemu.moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-35141771346474109662014-10-07T13:21:11.997+02:002014-10-07T13:21:11.997+02:00ogólnie to właśnie mi rozbłysło, że ja to bez wałk...ogólnie to właśnie mi rozbłysło, że ja to bez wałka pierogi robię... ciasto zagniatam, obcinam kawałek, utaczam gruby walec, odcinam plastry, rozpalcowywuję na krążek i zlepiam... gdybym miała je robić z wałkiem... to pewnie nigdy bym ich nie zrobiła, bo raz, że wałek mam lichy, a dwa... zazwyczaj tajemniczo nie mogę go zlokalizować :Pdemirjahttp://demirja.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-12499083892286777382014-10-07T10:04:10.641+02:002014-10-07T10:04:10.641+02:00Służę, Madame.Służę, Madame.moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-69138325907415418112014-10-07T10:03:53.825+02:002014-10-07T10:03:53.825+02:00Wypróbuję, dzięki :)Wypróbuję, dzięki :)moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-6188961523870217792014-10-07T08:50:10.710+02:002014-10-07T08:50:10.710+02:00marchewę ścieram na grubym tarku i sparzam, podsma...marchewę ścieram na grubym tarku i sparzam, podsmażam cebulkę drobno posiekaną i mieszam z marchewą. do tego tylko sól i pieprz ziołowy i biały :) ... i jak robię dla siebie to jeszcze czosneczek podsmażam, bo Młody preferuje te pierogi akurat już bez czosneczku :) <br />podaję ze śmietanką lub masłem i tak, zdecydowanie raczej w stronę na słono niż na słodko, ale bez czosnku możnaby spróbować i na słodko je zrobić<br />(koleżanka dodaje zamiast czosneczku pietruchę lub koperek, mnie jednak bez zieleniny bardziej odpowiadają)demirjahttp://demirja.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-16305375587807078772014-10-06T23:08:50.497+02:002014-10-06T23:08:50.497+02:00Posiadam zieloną soczewicę. Sprawa więc przesądzon...Posiadam zieloną soczewicę. Sprawa więc przesądzona. Dzięki za inspirację :-) kruszyznahttp://dzieciowo.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-38980766029639489312014-10-06T19:16:53.230+02:002014-10-06T19:16:53.230+02:00Czyli śmierdzą.Czyli śmierdzą.moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-23465722107044551732014-10-06T18:48:31.704+02:002014-10-06T18:48:31.704+02:00Na przykład kotlecików. Albo, jeśli się nie chce k...Na przykład kotlecików. Albo, jeśli się nie chce kulać kotlecików - do zapieczenia.<br />Tylko żywotność mają lichą. Znikają, psia kość, w trymiga.martuuhahttps://www.blogger.com/profile/05195944202874958481noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-42128437274429706502014-10-06T12:56:34.572+02:002014-10-06T12:56:34.572+02:00Ale na słodko marchewka czy z czym?Ale na słodko marchewka czy z czym?moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-7597861011930461722014-10-06T12:56:08.928+02:002014-10-06T12:56:08.928+02:00Najlepsze, najmiększe wychodzą z 36%. Ale jeśli zr...Najlepsze, najmiększe wychodzą z 36%. Ale jeśli zrobisz z niższej, to się przecież nic nie stanie - ciasto będzie bardziej dęte. Al dęte ;)moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-22704884211965849692014-10-06T12:55:01.709+02:002014-10-06T12:55:01.709+02:00Pewnie. I do wielu różnych dań też.Pewnie. I do wielu różnych dań też.moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-11790541997069088722014-10-06T12:04:46.940+02:002014-10-06T12:04:46.940+02:00zapodawaj pozostałe, zwłaszcza te szpinakowe mnie ...zapodawaj pozostałe, zwłaszcza te szpinakowe mnie interesują ;) <br /><br />a ja jeszcze robię z marchewką :) smakują w sposób zbliżony do tych z kapustą (słodką) :) też pycha :Pdemirjahttp://demirja.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-84009962514918319872014-10-06T11:59:22.929+02:002014-10-06T11:59:22.929+02:00Ja jeszcze raz, interesuje mnie ta śmietana do cia...Ja jeszcze raz, interesuje mnie ta śmietana do ciasta. Pełna? Tzn. 30%? Czy tortowa 36% ? A może 18% wystarczy?cytrynkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-80684831895912554972014-10-06T09:23:03.033+02:002014-10-06T09:23:03.033+02:00Pierogów może nie zrobię (bo nie lubię się spocić,...Pierogów może nie zrobię (bo nie lubię się spocić, a i wałka nie mam), ale ta soczewica w tej formie na pastę do chleba idealna :)Ange76https://www.blogger.com/profile/07864807282189974521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-37005713753764908412014-10-05T21:11:30.899+02:002014-10-05T21:11:30.899+02:00Nie mam pojęcia, ale uczenie zabrzmiało :)Nie mam pojęcia, ale uczenie zabrzmiało :)moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-36190432783594687032014-10-05T20:50:06.421+02:002014-10-05T20:50:06.421+02:00O, to-to-to... Moim zdaniem to brzmi naprawdę nieź...O, to-to-to... Moim zdaniem to brzmi naprawdę nieźle jako perspektywa życiowa, tylko dla siebie to zajęcie w środku bym zamieniła na konsumpcję. Konsument wędrowny - perussi peregrini, czy jakoś tak - pasuje?<br />IzaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-74091664174167145752014-10-05T20:44:41.425+02:002014-10-05T20:44:41.425+02:00Ja jestem jeszcze bardziej zapobiegliwa, bo układa...Ja jestem jeszcze bardziej zapobiegliwa, bo układam na deseczce, ale już w woreczku. Po dwóch godzinach deskę wyjmuję i po problemie :)moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7522656641554111207.post-25985677902525167302014-10-05T20:43:40.423+02:002014-10-05T20:43:40.423+02:00Boszsz... Będę bardzo szczęśliwą emerytką-globtrot...Boszsz... Będę bardzo szczęśliwą emerytką-globtroterką. To tu, to tam, pieroga ulepię, zupek nagotuję, mieszkanie komuś urządzę, porozmawiam o lekturze i, żeby się nie znudzić, pojadę do kolejnego! Genialne.moje-waterloohttps://www.blogger.com/profile/00199380182696689867noreply@blogger.com